Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Nizamettin Parlak, Endülüs'ün Çöküşü: Benî Ahmer’de Darbeler ve İsyanlar

Yıl 2014, Sayı: 2, 231 - 236, 31.12.2014

Öz

Nizamettin Parlak'ın yazdığı "Endülüs'ün Çöküşü -Benî Ahmer’de Darbeler ve İsyanlar" adlı eser giriş ve iki bölümden oluşmuştur. Yazar giriş bölümünde İslam Tarihi kaynaklarında isyan ve darbelerin hangi kavramlar ile kullanıldığından bahsetmiştir.
Eserin birinci bölümünde yazar, Benî Ahmer’de yaşanan darbe ve isyanların arka planını ele almaktadır. Yazar ilk olarak Benî Ahmer devletinin küçük bir coğrafyaya ve kısıtlı imkânlara sahip olmasına rağmen nasıl uzun süre ayakta kaldığına dair bilgiler vermektedir.
ikinci bölümde yazar, vuku bulan isyanları kuruluş, yükseliş ve yıkılış dönemi başlıkları altında vermektedir. Kuruluş dönemi isyanlarına geçmeden Benî Ahmer devletinin de bir isyan sonucu kurulduğunu belirten yazar kuruluş sürecinden ve ilk idareci I. Muhammed’in icraatlarından bahsettikten sonra kuruluş döneminin ilk ve ciddi isyanı olan Ben-i İşkaylûle isyanına yer vermektedir.
Sonuç bölümünde yazar Gırnata’da meydana gelen isyanların ve darbelerin siyasî, kültürel, ekonomik ve kültürel olarak önemli kayıplara neden olduğunu vurgulamakta, kabile rekabeti ve iktidarı ele geçirme arzusunun, Endülüs’teki isyanların en büyük nedenlerinden olduğunu belirtmektedir.

Kaynakça

  • Nizamettin Parlak, Endülüs'ün Çöküşü -Benî Ahmer’de Darbeler ve İsyanlar-, İstanbul, Hikmet Yayınevi, 2014.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Bölüm Kitap Tanıtımları
Yazarlar

Osman Curuk

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2014
Gönderilme Tarihi 28 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Curuk, Osman. “Nizamettin Parlak, Endülüs’ün Çöküşü: Benî Ahmer’de Darbeler Ve İsyanlar”. İlahiyat Araştırmaları Dergisi 2 (Aralık 2014), 231-236.