Biyografi
BibTex RIS Kaynak Göster

Şark Ulemalarından Arif ve Âlim Bir Şahsiyet: Ahlâkı’n-Nebevî Abdürrezzak Seydaoğulları el-Halelî

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 1, 207 - 228, 01.06.2021

Öz

İnsanlık tarihiyle var olan mistik ve derûnî yönüyle düşünsel yaşamda farklı yansımalarıyla önemli bir yere sahip olan tasavvuf, mahiyeti itibariyle 10. Yüzyıldan sonra kültür, sanat ve edebiyat dünyamızın oluşumunda ve gelişiminde etkili olmaya başlamıştır. İslâm dünyasında bireyin nefsini terbiye ederek İlâhî aşka seyru süluk etmesinin çileli ancak bir o kadarda manevî lezzet veren tasavvuf, İslâm âleminde Kur’an ve Hadisler ışığında doğup gelişen rûhî ve mânevî hayat tarzıdır. Şüphesiz ki bu hayat tarzının oluşumunda İslâm âlim ve âriflerinin de çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu bağlamda makalede Şark Ulemaları arasında önemli yere sahip olan, tasavvuf yolunun yolcularına ilmi ve irfanıyla ışık tutan, Ebû ilim mahlaslı âlim, zâhid, âbid bir kişiliğe sahip olan Abdürrezzak (k.s) Hz.lerinin hayatı, ilme verdiği önem ve bölgedeki ilme etkileri ve katkıları ele alınacaktır. Yaptığımız çalışma ile ilgili daha önce herhangi bir çalışma olmamasından kaynaklı nitel veri toplama yöntemi kullanılarak derinlemesine mülakat yönteminden istifade edilmek suretiyle Abdürrezzak’ın doğum, temel aile yaşamı, ilim yolculukları ve eğitimine ilişkin temel bilgiler, dönem analizi çerçevesinde tasavvufi düşüncesinin oluşmasında etkili olan kişi ve olaylar, düşünce ve tasavvuf anlayışının takipçilerine düşünsel etkileri ortaya konulmaya çalışılacaktır.

Teşekkür

insanlık tarihi boyunca ilme emek vermiş herkese teşekkür ederim.

Kaynakça

  • Peker, Hüseyin. “Tasavvuf Psikolojisi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 7 (1993), 35-52.
  • Uludağ, Süleyman. “Kabz”, TDV İslâm Ansiklopedisi. 21/44-45. İstanbul: TDV Yayınları, 2001.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yahya Bilginer 0000-0002-4724-5684

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 26 Mayıs 2021
Kabul Tarihi 1 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Bilginer, Yahya. “Şark Ulemalarından Arif Ve Âlim Bir Şahsiyet: Ahlâkı’n-Nebevî Abdürrezzak Seydaoğulları El-Halelî”. Batman Akademi Dergisi 5/1 (Haziran 2021), 207-228.



88x31.png

Dergimizde yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazara ait olup, tüm telif hakları Batman Akademi Dergisi’ne devrolunmuştur.