BibTex RIS Cite

Sarah Daniels’ın Ripen Our Darkness Oyununda Aataerkil Baskı ve Çözüm Yolu Olarak Yeni Bir Feminist Düzen

Year 2016, Volume: 4 Issue: 2, 155 - 165, 28.10.2016

Abstract

 

Öz

         İlk oyunu Ripen Our Darkness’ta Sarah Daniels, kadınlar üzerindeki ataerkil baskının yıkıcı sonuçlarını açıkça ortaya koyarak bu baskıdan duyduğu nefreti yansıtmaktadır. Yazar, oyununda etrafları tipik ataerkil erkeklerce çevrili kadınların sıradan yaşamlarını sergileyerek okuyuculara ataerkil baskının acımasız işleyişini görebilme imkânı sunmaktadır. Oyunda dört çift bulunmaktadır: Mary ve David, Rene ve Alf, Daphne ve Roger,  Anna ve Julie. Bu dört çift arasındaki ilişkilerin ortak özelliği ise bu   ilişkilerin ataerki tarafından yönlendiriliyor olmasıdır. Ayrıca, oyunda ataerkinin kadınlar üzerindeki gücünün üç temel kuruma dayandığı açıkça ortaya konmaktadır: evlilik, kilise ve psikiyatri.

      Ataerkil baskının yıkıcı sonuçlarını göstermenin yanı sıra Daniels, bu baskıya bir çare olarak kadınlar arası dayanışmanın öneminin altını çizmektedir. Bunun yanı sıra yazar, ataerkil bir toplumda kadınlar arası dayanışmanın özünden kaynaklanabilecek problemlere dikkati çekerek ataerkiye karşı nihai bir çözüm yolu olarak kadın dayanışmasını sorunsallaştırmaktadır. Bu sebeple, bu çalışma ataerkinin kadınlar üzerindeki baskısına karşı köklü bir çözüm yolu olarak kadın dayanışmasının etkisizliğini vurgularken, hem kadınları hem erkekleri kucaklayan ve ancak iki tarafın karşılıklı isteği ve çabası ile oluşturulabilecek yeni bir feminist düzenin geçerliliğini vurgulamayı amaçlamaktadır.

Year 2016, Volume: 4 Issue: 2, 155 - 165, 28.10.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Esra Ünlü

Publication Date October 28, 2016
Submission Date August 6, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Ünlü, E. (2016). Sarah Daniels’ın Ripen Our Darkness Oyununda Aataerkil Baskı ve Çözüm Yolu Olarak Yeni Bir Feminist Düzen. Çankırı Karatekin Üniversitesi Karatekin Edebiyat Fakültesi Dergisi, 4(2), 155-165.