Research Article
BibTex RIS Cite

MANZUM SÖZLÜKLERDEN SÜBHA-İ SIBYÂN İLE KÜRTÇEDEKİ İLK MANZUM SÖZLÜK NÛBEHARA BIÇÛKAN ARASINDA BİR KARŞILAŞTIRMA

Year 2016, Volume: 1 Issue: 1, 1 - 32, 21.08.2016

Abstract

Klasik edebiyat eserleri arasında sayılan manzum sözlükler, çocuklara yabancı dil ve aruz öğretimi gibi alanlarda temel bilgilerin kazandırılması amacıyla yazılmış eserlerdir. Bu amaçla Arap, Fars, Türk ve Kürt klasik edebiyatlarında kaleme alınmış çok sayıda manzum sözlük bulunmaktadır. Türk Edebiyatındaki Sübha-i Sıbyân ve Kürt Edebiyatındaki Nûbehara Biçûkan kendi alanlarında önemli kabul edilen iki manzum sözlüktür. Bu iki eserin ortak yönü, hedef kitlesi olan çocuklara Arapçayı öğretmek amacıyla yazılmış olmalarıdır. 

Sübha-i Sıbyân ve Nûbehara Biçûkan arasında birçok benzerlik ve farklılıklar tespit edilmektedir. Çocuklara Arapçanın temel kelime ve kurallarının öğretilmesi, dinî ve ahlâkî nitelikli tavsiye ve nasihatlerde bulunulması, eserde izlenen yöntem ve teknik, eserin hacmi ve öğretmede öncelik verilen kelime kadroları bakımından karşılaştırmaya konu olabilecek unsurlar bulunmaktadır. Anahtar Kelimeler: Manzum Sözlük, Sübha-i Sıbyân, 

Year 2016, Volume: 1 Issue: 1, 1 - 32, 21.08.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Subjects Linguistics, Creative Arts and Writing
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Öztürk

Publication Date August 21, 2016
Submission Date July 1, 2016
Published in Issue Year 2016Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Öztürk, M. (2016). MANZUM SÖZLÜKLERDEN SÜBHA-İ SIBYÂN İLE KÜRTÇEDEKİ İLK MANZUM SÖZLÜK NÛBEHARA BIÇÛKAN ARASINDA BİR KARŞILAŞTIRMA. The Journal of Mesopotamian Studies, 1(1), 1-32.

by-nc.png

The Journal of Mesopotamian Studies (JMS) is licensed through Attribution-NonCommercial 4.0 International.