Bu araştırmanın amacı yiyecek-içecek sektöründe çalışanların, öz yeterlilik algılarının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini tespit ederek; öz yeterlilik ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırma kapsamında Balıkesir ilinin Bandırma ilçesinde 108 yiyecek-içecek işletmesi çalışanına anket uygulaması yapılmıştır. Ankette katılımcılarının öz yeterlilik algılarını ölçmek için Riggs ve diğerleri (1994) tarafından geliştirilen öz yeterlilik ölçeği kullanılmıştır. Yapılan güvenilirlik testlerinde bu ölçeğin güvenilirlik oranı %76,2 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların işten ayrılma niyetlerini ölçmek için ise Tepper ve diğerleri (2009) tarafından geliştirilen işten ayrılma niyeti ölçeği kullanılmıştır. Güvenilirlik testlerinde bu ölçeğin güvenilirlik oranı %95,4 olarak tespit edilmiştir. Araştırmada toplanan veriler korelasyon ve regresyon analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda, yiyecek-içecek sektöründe çalışanların öz yeterlilik algılarının işten ayrılma niyeti üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde bir etkisinin olduğu bulgulanmıştır. Araştırmanın son kısmında sektöre ve gelecek araştırmalara yönelik birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 3 Issue: 2 |